Spas od bankrota

Bez autora
May 31 2010

Građani koji ne otplaćuju rate kredita na vreme i pri tome ih je registrovao Kreditni biro zbog kašnjenja, teško da u naredne tri godine mogu da dobiju u bilo kojoj banci novi kredit ili da reše problem kroz refinansiranje starih obaveza. Malo banaka je spremno da im izađe u susret, jer se automatski tretitaju kao rizični klijenti. Većina uzetih kredita su vezani za stranu valutu, a zbog naglog skoka evra i smanjenih plata, dosta građana nije u stanju da izmiruje svoje obaveze prema bankama. Neke banke su ponudile mogućnost refinansiranja starih pozajmica, ali uglavnom su namenjene za klijente koji nisu dospeli na listu Kreditnog biroa, odnosno kasne sa ratama manje od dva meseca. Kredit ne mogu da koriste klijenti sa neurednim izveštajem Kreditnog biroa. Pod tim se podrazumeva registrovana aktivna docnja, sporna potraživanja i utuženja, zatim kašnjenje i utuženja izmirena u poslednjih 12 meseci koja je trajala duže od 60 dana i čiji iznos je bio veći od 50 odsto rate na koje se docnja odnosi.

Spas od bankrotaGrađani koji ne otplaćuju rate kredita na vreme i pri tome ih je registrovao Kreditni biro zbog kašnjenja, teško da u naredne tri godine mogu da dobiju u bilo kojoj banci novi kredit ili da reše problem kroz refinansiranje starih obaveza.

Malo banaka je spremno da im izađe u susret, jer se automatski tretitaju kao rizični klijenti.

Većina uzetih kredita su vezani za stranu valutu, a zbog naglog skoka evra i smanjenih plata, dosta građana nije u stanju da izmiruje svoje obaveze prema bankama. Neke banke su ponudile mogućnost refinansiranja starih pozajmica, ali uglavnom su namenjene za klijente koji nisu dospeli na listu Kreditnog biroa, odnosno kasne sa ratama manje od dva meseca.

- Kredit ne mogu da koriste klijenti sa neurednim izveštajem Kreditnog biroa - kažu u Erste banci.

- Pod tim se podrazumeva registrovana aktivna docnja, sporna potraživanja i utuženja, zatim kašnjenje i utuženja izmirena u poslednjih 12 meseci koja je trajala duže od 60 dana i čiji iznos je bio veći od 50 odsto rate na koje se docnja odnosi. Tu su uključena i sporna potraživanja i utuženja po tekućem računu nastala u poslednjih 12 meseci u iznosu većem od 5.000 dinara.

Rajfajzen banka, jedna je od retkih koja pruža podršku građanima koji su se suočili sa teškoćama u otplati preuzetih kreditnih obaveza, i to u vidu kredita za restrukturiranje.

- Ovaj kredit mogu da koriste klijenti koji su suočeni sa otežanom finansijskom situacijom, te beleže kašnjenje u otplati obaveza prema banci, po jednom ili više kreditnom proizvodu u korišćenju - ističu u Rajfajzenu.

- Odobrava se u dinarima ili, indeksiran u evrima, u zavisnosti od vrste proizvoda koje klijent koristi.

Ni minus

Građani koje je registrovao Kreditni biro zbog kašnjenja u izmirivanju obaveza za dozvoljeni minus, koji se inače odobrava u visini jedne plate, ne mogu da ga koriste narednih 12 meseci. Svako kašnjenje u otplati obaveza prema bankama duže od dva meseca, Kreditni biro “čuva” tri godine. Ako je za utehu, u nekim evropskim zemljama slične institucije belešku deponuju sedam godina, a Amerika zauvek, odnosno doživotno.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik